Vad säger folk när de pratar

Lyssna på folks samtal

Jag lyssnar mycket på vad folk säger, när de pratar. Jag menar att jag lyssnar på vilka ord och uttryck folk använder. Jag tänker ofta på att språk är svårt. Vi använder så många olika ord och uttryck. Vi blandar gammal svenska med slang. Det tar aldrig slut

Till exempel hade vi en liten fest på jobbet i fredags. Det var bara vi som jobbade. Min chef säger: ”Var så artiga. Krubbet är klart”. Det betyder ‘varsågoda, maten är klar’. ”Var så artig” är ett gammalt sätt att säga varsågod. Krubb är ett slangord för mat.

När någon säger något svårt eller lite konstigt undrar jag ofta hur man säger samma sak på somaliska (som jag studerar). Vad svårt det är att lära sig alla dessa uttryck och slangord. Man kan inte lära sig allt. Vissa saker får vänta tills man når en hög nivå i språket. Men man måste börja lära sig vanliga uttryck och slangord från början. Annars blir det svårt att förstå vanliga samtal.

Skriva dialoger

Jag ska skriva dialoger med min grupp den här veckan. Jag tänker att det kan vara ett sätta att träna på det här. Första steget är att lyssna på när folk pratar. Och tänka på vad de säger. Man kan också tänka på sitt eget modersmål. Hur säger jag på mitt modersmål? Hur kan jag uttrycka samma sak på svenska? Att skriva frågor och svar och små dialoger är ett sätt att testa och leka med språket. För att bli bättre behöver man hela tiden pröva. Kan man säga så här? Är det här rätt? Passar det här uttrycket?

Ni som läser min blogg får gärna vara med. Lyssna på samtal. Fundera på vad de säger. Berätta gärna här vad ni hör eller fråga om saker ni inte förstår. Jag kommer också tjuvlyssna extra mycket på folk omkring mig den här veckan.

Annons

5 kommentarer på “Vad säger folk när de pratar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s