Tiden har sin gång

Vi säger att tiden går. Tid förflyter. Tiden går när jag väntar på en buss. Tiden går medan jag spelar ett spel på min mobil. Uttrycket kan användas på olika sätt i olika situationer. Det känns som tiden bara går säger jag när ingenting förändras i mitt liv och min tid försvinner (tiden rinner iväg) . Jag vill få tiden att gå säger jag när någonting är tråkigt och jag väntar på att det ska ta slut. Jag spelar mobilspel för att få tiden att gå medan jag väntar på bussen.

Vi kan säga att tiden går fort, till exempel när våra barn snart fyller femton och det känns som de nyss var fem. Vi kan säga att tiden går långsamt, till exempel när vi sitter på ett tråkigt möte.

Sedan finns uttrycket tiden har sin gång. Då pratar vi om större perspektiv. Det är min känsla i alla fall. När jag besöker min pappas hemby och ser att de byggt en ny modern fotbollsanläggning eller att den gamla affären är borta. Då kan jag sucka och säga ja ja, tiden har sin gång. Uttrycket handlar om att tiden fortsätter gå, världen förändras och det är ingenting vi kan göra åt det. Det kan nog användas både positivt och negativt beroende på vad vi pratar om. (Det ska uttalas med rytmen tIIIIden har sin gåNG för att få rätt känsla. R och s i har_sin smälter samman till rs-ljudet som kurs.)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s